Historien

Bingo har funnits riktigt länge, det var redan på 1920-talet spelet fick sitt namn. Men historien går längre tillbaka än så, förfadern till bingo kom redan på 1530-talet. Då startade nämligen det spel som fått ligga till grund för både Bingo och Lotto. Det var i Italien och spelet hette och heter fortfarande La Giuoco del Lotto D’Italia. Det är ett statligt lotteri som har dragning varje lördag och har som sagt haft det ända sedan början av 1500-talet.

 

Även när man spelade detta spel så använde man sig av lotter som liknar de bingobrickor vi har idag. Det var spelkuponger som hade hundra rutor på sig var, de låg i nio lodräta rader och tre vågräta rader. På varje vågrät rad så hade fem av rutorna framslumpade nummer i sig och fyra av dem var tomma. Till spelet användes även spelmarker under själva dragningen. Det gick nämligen till så att alla nummer, 90 stycken, skrevs ner på träbrickor som sedan lades i en tygpåse. De blandade man sedan och under dragningen drog man en i taget och ropade ut.

 

När man som spelare fick ett nummer draget som man hade på sin bricka så markerade man det genom att täcka över det med en spelmarker. För att vinna så gällde det att under dragningen få ihop tre vågräta rader täckta med spelmarker. Alltså väldigt likt bingo.